Merhaba.
Bu blog benim kişisel motosiklet hikayemi, motosikletle ilgili deneyim ve düşüncelerimi anlatmaktadır.
Profesyonel bir motosiklet sürücüsü değilim, amatörce, kendi bilgim dahilinde kendime bir kişisel motosiklet arşivi hazırlamak amacıyla yola çıktım, sonrasında iş biraz dallanıp budaklandı. Ben deneyim kazandıkça blogda paylaşım ve yazılar çoğaldı.
Motosiklet insana büyük zevk veren bir taşıt, üstelik büyük şehirlerin trafik kaosuna da bireysel anlamda harika bir çözüm sunuyor. Ama aynı zamanda oldukça riskli de bir taşıt. Motosiklete her sürücü kendi kişisel risklerini ve sorumluluklarını alarak binmek durumunda. Bu sebeple benim burada anlattıklarım tamamen benim kişisel deneyimlerim olup tavsiye ve teşvik niteliği taşımamaktadır. Okurlarının bloğu bu bilinçle okuduğu ön kabulüyle yazıp çiziyorum ve sizin motosikletle yapacaklarınız sizi bağlıyor, tıpkı benimkilerin de beni bağladığı gibi. Blog sizin yapacaklarınızla ilgili sorumluluk kabul etmez, zira burası bir motosiklete başlangıç ya da eğitim mecrası değildir.
Motosiklete başlamak isteyenler için sanılandan çok eğitim merkezi var memlekette, eğitimsiz sürmeyin derim. Çok şey fark ediyor çünkü.

Yolunuz hep açık olsun.
Nice yollara.

Ç.Ö.


15 Kasım 2012 Perşembe

Motosiklet Filmleri ( 1 )

1.Kısım

Motosiklet Filmleri   (Ya da İçinden motosiklet geçen filmler)



    Motosiklet Filmleri arşivi oluşturmak amacıyla motosikletli filmleri listelemeye başlıyorum nihayet. Daha önce de söylediğim gibi sadece motosiklet filmleri değil, içinden motosiklet geçen filmleri de elim erdiğince aktarmaya çalışacağım buraya. Filmlerde alelade bir sıra izleyecek olsam da işin baş kısmına popüler olmuş ya da herkesçe (en azından motosikletle ilgilenen sinemaseverlerce) bilinen filmleri koymayı tercih ettim. Konuyu birden fazla başlık altında toplayacağım için bu ilk kısma 1 numara verdim. Daha sonra Motosiklet Filmleri 2 ve belki de 3 başlıklarıyla listelemeye devam edeceğim. Niyetim 2 başlıkta olayı toparlayıp yayınlamak ve daha sonra zamanla bu başlıklara yeni filmler ekleyerek güncellemek. İlk gruba çok bilinen filmleri koymaya çalıştım. İzleyenlere hatırlatmak, hala izlemeyenlere ise tavsiye niteliğinde. İyi seyirler!





EASYRIDER

“İki chopper, Fonda ve Hopper”


Yönetmen :  Dennis Hopper

Oyuncular  : Peter Fonda,  Dennis Hopper,  Jack Nicholson


Motosiklet Filmi deyince neredeyse tüm dünyada ilk akla gelen filmlerden biri, belki de en başta geleni Easyrider’dır sanırım. Artık kült olmuş bir motosiklet filmi, aslında yalnız motosiklet filmi de değil her bakımdan bir bağımsız sinema örneği de sayılabilecek kült bir yapım. İki chopper motosiklet fiyatına mal edilmiş denebilecek bir bütçeyle bunca klasik haline gelmek her filme nasip olmayacak bir başarı sanırım.

Easyrider hakkında yeterince söz söylediğim detaylı bir yazıyı aşağıdaki blog linkinde bulacaksınız zaten, bu sebeple, bloğumuzun sabit konuları arasında da yer alan Easyrider için burada daha fazla kelam etmeye gerek görmüyorum. Yazı şurada: Bir Kült: Easyrider  (Sadece minik bir not, kitap okumayan, hayata dair azıcık kafa yormayan, sorgulamayanlara iyi gelmeyebilir. Tıpkı Zen ve Motosiklet Bakım Sanatı kitabı gibi sıkılabilirler bile)


Filmin kendisi ile özdeşleşmiş Steppenwolf’un Born to be wild şarkısı ile bir nevi giriş kısmının fragmanı da aşağıda











EFSANE ADAM (The World’s Fastest Indian)

“Dünyanın en hızlı kızılderilisi”


Yönetmen :  Roger Donaldson

Oyuncular  : Anthony Hopkins,  Diane Ladd


Ülkemizde Efsane Adam adıyla gösterilmiş olan The World’s Fastest Indian filmi de motosikletle ilgili önemli ve klasik filmler arasındaki yerini çoktan almış görünüyor. Motosiklet ustası çılgın ihtiyar Burt Munro’nun tarihe geçen macerasının harika çekilmiş filmi. Tıpkı Easy Rider gibi filmin anlattığı gerçek hikaye ile ilgili blogda detaylı bir yazı yazmıştım zaten, o yazı da şurada: Dünyanın En Hızlı Kızılderilisi


Filmse sadece motosiklet sevenler için değil gerçek sinema isteyenler için de biçilmiş kaftan ve bana göre mutlaka izlenmesi gereken filmlerden. Benim için motosiklet filmlerini geçtim, normal filmler arasında bile rahatlıkla ilk sıralarda tavsiye edebileceğim bir film.











BİR HAFTA  (One Week)

“Bir hafta kendini bulmaya yeter mi?”


Yönetmen : Michael McGoven

Oyuncular :  Joshua Jackson, Peter Spence


Son yıllarda izlediğim en iyi filmlerden biri dersem kendi adıma abartmış sayılmayacağıma inandığım bir film daha. Yine hem motosiklete doyuran hem de hayata dair müthiş sorgulamalar yaptıran Kanada yapımı bir film. Adeta bir gezi raporunun filme çekilmiş hali kadar bol motosikletli sahne ve bir roman okumuş kadar da insanı etkileyen sağlam bir konu. Mutlaka izlenmesi gereken ve efsane olmaya aday motosiklet filmlerinden biri fikrimce. Israrla ve gönül rahatlığıyla tavsiye ediyorum. (Bu arada eklemeden edemeyeceğim, aynen Easy Rider gibi biraz ağır ilerleyen ve sinema denince fazla aksiyon beklentisi olanları sıkacak bir film olabilir. Dedim ya bir kitap gibi zaman ayırılmalı, hatta bir felsefe kitabı gibi)  

"Take a road less travelled"
Mühim olan yolda olmaktır adamım. 













HAYALET SÜRÜCÜ (Ghost Rider)

“Modern bir Faust hikayesi”


Yönetmen :  Mark Steven Johnson

Oyuncular : Nicolas Cage,  Eva Mendes , Sam Elliott, Peter Fonda



Marvel Comics’in dehşetengiz fantastik çizgi roman kahramanı Ghost Rider’ı ne yazık ki Türkiye’de çizgi roman olarak okuma şansımız olmadı. Ve pek çoğumuz onunla 2007 yapımı bu filmle tanışmış olduk. Neredeyse Goethe’nin Faust kitabında anlattığı" ruhunu şeytana satan adam"ın modern versiyonu denilebilecek bir hikayesi var Hayalet Sürücü’nün. Detayına girmeyeceğim ki hala izlememiş olanların keyfi kaçmasın. Sinematografik olarak iyi çekilmiş olmasına rağmen özellikle bu ilk film Nick Cage’in oyunculuğu da dahil  bende hayal kırıklığı yaratmıştı sinemada izlediğim zaman, yine de Sam Elliot’ın Cage’i geçen oyunculuğu ve bol bol yanan bir chopper’la uçup kaçan hayalet sürücüyü izlemek eğlenceli olabilir. Haa unutmadan filmde adamımıza ruhu karşılığında hayalet güçleri bahşeden şeytanı ise Easyrider Peter Fonda oynuyor. ;)

 



Ve Ghostrider'ın en güzel sahnelerinden biri Slade'in Son Sürüşü:






HAYALET SÜRÜCÜ 2 (Ghost Rider: Spirit of Vengeance)

“Sürücü İntikam Peşinde”


Yönetmen :  Mark Neveldine, Brian Taylor

Oyuncular : Nicolas Cage,  Ciarán Hinds, Idris Elba



Hayalet Sürücü’nün durumunu kanıksadıktan sonraki hikayesi. İlk filme göre görsel olarak da içerik olarak da daha sağlam bir hikayeyle karşımıza çıkıyor bu kez pişmiş kuru kafalı kahramanımız. Ve filmin önemlice bir kısmı da Kapadokya’da çekilmiş. Meraklısına tavsiye olunur.










 







ÇILGIN MOTORCULAR (Wild Hogs)

“Umutsuz Orta Yaşlı Herifler”


Yönetmen : Walt Becker
Oyuncular : Tim Allen, Martin Lawrence, John Travolta, William H. Macy, Ray Liotta



Orta yaş bunalımının eşiğindeki dört adamın motosiklet macerası. Bir yandan orta yaşlı iş güç sahibi adamların motosiklete eğilimini dalgaya alırken, öte yandan da MC yani Motosiklet Kulüpleriyle kafa bulan bir film. Fanatik motorcuları güldürmeyebilir belki ama sıradan izleyiciyi motosiklete ve komediye doyurabilir belki de kim bilir. Benim için komedi adına hayal kırıklığı olsa da içinde bolca motosiklet olan bir film olduğu için sıkılmadan izlenebilecek bir film. Yola vuran bu umutsuz orta yaşlı abilerin yol hikayesi her şeye rağmen izlenebilir kanımca, hatta Ray Liotta’nın kötü adam tiplemesi için bile.

  










CEHENNEM SÜRÜŞÜ (Hell Ride)

“Her motorcu iyi motorcu değildir”


Yönetmen : Larry Bishop

Oyuncular : Larry Bishop, Dennis Hopper, Michael Madsen, Vinnie Jones, David Carradine



Yapımcılarından biri Quantin Tarantino olan filmi izlemeye başladığınız anda Tarantino etkisini görmek mümkün. Kirli işlere bulaşmış motorcu ağır abilerin (yine fena halde Hell's Angels kokusu geliyor) sert ve dehşetli hikayesi. Bol bol chopper görme garantisi vaad eden film, aynı zamanda bolca aksiyon da vaad ediyor. Ve şimdiden klasikleşmiş motosiklet filmleri arasına girdi bile. Ve yine Michael Madsen. Sanırım Peter Fonda ve Dennis Hopper gibi Madsen de onsuz bir motorcu filmi olamayacağını ispatlamaya çalışıyor. :)






 








KANUNUN ÖTESİNDE (Beyond The Law)

“Gerçek bir hikayeden”


Yönetmen :  Larry Ferguson

Oyuncular :  Charlie Sheen, Michael Madsen, Linda Fiorentino



Bana göre Charlie Sheen’in en iyi filmlerinden biri. Nedense çokça bilinmeyen de bir filmi. Gerçek bir polisiye dosyadan yola çıkılarak çekilen filmde Charlie Sheen bir motosiklet Çetesine yeni katılan üye rolünde. Filmi izlediğinizde neden katıldığını daha iyi anlayacaksınız, detaya girip keyif kaçırmak olmaz. Özellikle Sheen'in bir motorcudan, nasıl motosiklet çete üyesi olunur dersleri aldığı sahneler çok eğlenceli. Michael Madsen ise sanki daha 1992 yılından Hell Ride’daki rolüne hazılanıyor gibi. İzlenesi bir film. Bendeniz yıllar önce televizyonda tesadüfen rastlayıp izlemiştim. Hatta motosiklet sevdasının içimde kabarmasına sebep filmlerden biridir desem abartmış sayılmam. Bulursanız mutlaka izleyin derim.









MOTOSİKLET GÜNLÜKLERİ ( Diarios de Motocicleta)

“Bir devrimci doğuyor”


Yönetmen :  Walter Salles

Oyuncular :  Gael García Bernal, Rodrigo De la Serna, Mercedes Morán


Bu film Ernesto CHE Guevara’nın Motosiklet Günlükleri kitabından uyarlanmıştır. Film Che’nin henüz bir tıp fakültesi öğrencisi iken arkadaşı ile birlikte külüstür bir motosiklete atlayıp çıktığı Güney Amerika turunun öyküsüdür. Che’nin bu seyahat sonrası devrimci duygularının pekiştiği ve bu seyahatten sonra bir devrimciye dönüştüğü söylenir. Gerçekten etkileyici bir film ve açıkçası tıpkı Easyrider ya da One Week gibi (ve hatta onlardan da fazla) bu film de aslında bir motosiklet filmi değil, içinden motosikletin geçtiği bir filmdir. Zira filmin ana konusu motosiklet değildir.  Filmi izlemek için içinizdeki devrimcinin uyanmasını beklemenize ya da ille de sosyalizme inanmanıza da gerek yok. Sadece anlattığı naif hikaye, iyi sinema ve Gael Garcia Bernal'in oyunculuğu için bile izlenesi bir film bu. Gönül rahatlığıyla ve ısrarla tavsiye olunur.











HARLEY DAVIDSON VE MARLBORO ADAM 
(Harley Davidson & The Marlboro Man)

“İki marka, iki motosiklet, bir film”


Yönetmen : Simon Wincer

Oyuncular : Mickey Rourke, Don Johnson,  Chelsea Field, Daniel Baldwin



Motosiklet filmi ya da motosikletli film deyince Harley ve Marlboro’nun reklam kokan hikayesini anmamak olmazdı. Her ne kadar o Harley motosiklete binmek için aslında Don Johnson’un tipi daha müsait görünse de filmde fazlasıyla racer görüntüsüyle Harley rolünde Mickey Rourke çıkıyor karşımıza. Eğlenceli bir vurdulu kırdılı film dersem filmin hayranları ya da hala izlemeyip de izleyecek olanlar kırılmaz umarım bana, zira film adındaki artistliği ne yazık ki içerik olarak fazlaca gösteremiyor. Doksanlarda üniversite sıralarındayken sinemaya gelen neredeyse her filmi izleyen bir sinefil olarak bu filmi de izlemiştim, yıllar sonra tv ekranında izlediğimde ben bu filmi niye sinemada izlemişim ki demiştim, ama demek ki içimizdeki motorcuya yenik düşmüşüz o zaman da. Bu kadar cümle kurmamıza sebep olduğu için bile izlenebilir aslında, boş bir vaktinizde motosiklet aşkına içeriğe takılmadan izlenebilir.


IMDB Linki:  http://www.imdb.com/title/tt0102005/






SİYAM BALIĞI  (Rumble Fish)
"Siyam balıkları okyanusa ulaşamazlarsa ölürler"


Yönetmen :  Francis Ford Coppola

Oyuncular :  Matt Dillon, Diane Lane, Mickey Rourke, Nicholas Cage, Dennis Hopper


Siyam Balıkları akvaryumda değil okyanusta yüzmelidirler.  Motorcycle Boy namıyla almış yürümüş olan abisinin izinden gitmeye çalışan kenar mahalleli bir gencin, gençlik, serserilik, sokak ve hayat hakkında eğitiminin hikayesi. Yönetmen Coppola şiirsel bir dille anlattığı hikayesini siyah beyaz çekmiş ve sadece siyam balıklarını renklendirmiştir. Benim için hayatımın filmlerinden biridir ama sıradan izleyiciye tıpkı easy rider ve one week gibi sıkıcı gelebilir, zira bu film az buçuk kitap okuyan, yazan, hayata kafa yoranlar için desek sanırım hata yapmamış oluruz. Easyrider’ı sevdiyseniz bu filmi de seversiniz. Aslında yine bir içinden motosiklet geçen ama temelde motosiklet üzerine olmayan bir film Rumble Fish. Tıpkı EasyRider, One Week gibi üzerine ayrı bir konu başlığı açılacak kadar da çok kelam edebileceğim bir film ama şimdilik burada söylediklerimle yetineceğim. Matt Dillon, Mickey Rourke ve Nicholas Cage’i gepegençken izlemek de cabası olacak ilk kez izleyecekler için. Ve tabii fotoğraf tadındaki siyah beyaz sahneleri de öyle. Haa unutmadan söyleyeyim, Dillon ve Rourke'un babası rolünde Easyrider'ı yönetmiş ve baş rollerden birini oynamış Dennis Hopper var. İnsan bir kere motosiklete bulaştı mı içinde motosiklet olan filmlere davet edilmesi işten bile değil sanırım.:) (Bkz. Peter Fonda, Michael Madsen)








ELECTRA GLIDE IN BLUE
"Ben bir motosikletli polisim var mı itirazı olan
  
Yönetmen :  James William Guercio

Oyuncular :  Robert Blake, Billy Green Bush and Mitch Ryan

80'li yıllarda daha bir çocukken TRT ekranından izlemiştim bu filmi, şimdi konusunu çok net hatırlamasam da etkileyici bir motosikletli film olduğunu biliyorum. Temelde, iyi bir motosikletli otoyol polisi olmaya çalışan bir adamın hikayesi diyebilirim. İzlemeye değer bir film. Bol bol Arizona'daki ip gibi uzanan otoyolu ve Harley'in Electra Glide polis modelini izlemek de cabası. Baş rolde ise ben yaştakilerin yine TRT'den Komiser Columbo olarak hatırlayacakları Robert Blake var, tabii çok genç bir yaşta.




IMDB Link: http://www.imdb.com/title/tt0070022/






TORK (TORQUE)
"Tork değil de, o uçma kaçma işi ne iş abi?" 


Yönetmen :  Joseph Kahn

Oyuncular :  Martin Henderson, Ice Cube, Monet Mazur

Bir nevi Fast&Furious'un motosiklet versiyonu diyebiliriz, ama motosiklet kullanmayı bilenler için saçmalık boyutu fazlasıyla yüksek, bırakın dublörü bilgisayar teknolojisiyle bile yapmak için epeyce maharet isteyen motorlu hareketlerin yer aldığı bir suç filmi. Film sanki video oyunuymuş gibi gelmişti bana tv'de izlediğimde açıkçası. Güzel kızlar asortik abiler, uçan kaçan motosikletler ve büyük silahlar. Film fazlasıyla büyük oynayan ama klişelerden kurtulamayan efekt harikası bir film denilebilir. Hani Ghost Riders gibi fantastik bir film niyetine izlerim derseniz eğlenceli olabilir, bana çok sıkıcı gelmişti. Racing motosiklet sevenler sadece o motosikletleri  (ve belki kızları da) görmek için racerlığa ayıp olmasın diye izleyebilirler.




IMDB Linki: http://www.imdb.com/title/tt0329691/




MOTORCU ÇOCUKLAR (BIKER BOYZ)
"Başka bir uçma kaçma hikayesi daha" 


Yönetmen :  Reggie Rock Bythewood

Oyuncular :  Laurence Fishburne, Derek Luke, Orlando Jones, Kid Rock

Açıkçası filmi izlemedim. Ama içinde bolca motosikletle uçma kaçma ve suç hikayesi olduğunu fragmanından biliyorum, türü sevenler için ilgi çekici olabilir, bense bir ara gerçekten boş vaktim olursa sırf Laurence Fishburne abimizin hatrına izlemek niyetindeyim. Bazı filmler içinde motosiklet de olsa daha fragmanını izleyince bile kasmaya başlıyor artık beni, yaşlanıyor muyum ne? :)







IMDB Linki: http://www.imdb.com/title/tt0326769/




Sayfanın daha fazla kasmaması adına listemizin ilk kısmı burada sona eriyor, en kısa zamanda Motosiklet Filmleri 2 listesinde, bu kez çok popüler olmayan ya da yeni nesilce pek bilinmeyen eskilerin ağırlıkta olduğu bir liste  hazırlayacağım, çoğunu ben bile izlemedim. Bak helecan yaptım şimdi. Kimbilir belki de az sonra başlarım hazırlamaya. :)

Yukarıdaki listede bizim en beğendiğimiz 5 filmi anlattığımız videomuz da youtube kanalımızda yayında:




Motosiklet Filmleri 2.kısım da yayında: Motosiklet Fimleri ( 2 )



 

8 yorum:

İlginize teşekkürler!

NEDEN SÜRÜŞ EĞİTİMİ ALMALIYIZ ?!

NEDEN SÜRÜŞ EĞİTİMİ ALMALIYIZ ?!
Fotoya tıkla yazıyı oku!

125cc ile Dünya Turu (Around the world by 125cc)

125cc ile Dünya Turu (Around the world by 125cc)
Fotoya tıkla yazıyı oku!

Kaza Şiiri... :)

Kaza Şiiri... :)
Fotoya tıkla yazıyı oku!