Merhaba.
Bu blog benim kişisel motosiklet hikayemi, motosikletle ilgili deneyim ve düşüncelerimi anlatmaktadır.
Profesyonel bir motosiklet sürücüsü değilim, amatörce, kendi bilgim dahilinde kendime bir kişisel motosiklet arşivi hazırlamak amacıyla yola çıktım, sonrasında iş biraz dallanıp budaklandı. Ben deneyim kazandıkça blogda paylaşım ve yazılar çoğaldı.
Motosiklet insana büyük zevk veren bir taşıt, üstelik büyük şehirlerin trafik kaosuna da bireysel anlamda harika bir çözüm sunuyor. Ama aynı zamanda oldukça riskli de bir taşıt. Motosiklete her sürücü kendi kişisel risklerini ve sorumluluklarını alarak binmek durumunda. Bu sebeple benim burada anlattıklarım tamamen benim kişisel deneyimlerim olup tavsiye ve teşvik niteliği taşımamaktadır. Okurlarının bloğu bu bilinçle okuduğu ön kabulüyle yazıp çiziyorum ve sizin motosikletle yapacaklarınız sizi bağlıyor, tıpkı benimkilerin de beni bağladığı gibi. Blog sizin yapacaklarınızla ilgili sorumluluk kabul etmez, zira burası bir motosiklete başlangıç ya da eğitim mecrası değildir.
Motosiklete başlamak isteyenler için sanılandan çok eğitim merkezi var memlekette, eğitimsiz sürmeyin derim. Çok şey fark ediyor çünkü.

Yolunuz hep açık olsun.
Nice yollara.

Ç.Ö.


25 Eylül 2010 Cumartesi

Motosiklet Kitaplığı


Daha önce derleyip çeşitli motosiklet sitelerinde yayınladığım Türkçe Yayınlanmış Motosiklet Ve İçinden Motosiklet Geçen Kitapları, buraya da aktarıyorum. Kitapların motosiklet eğitimi ve motosikletle yapılan gezileri kapsayanlarını arandığında kolayca bulunabilmesi için blogun baş sayfasındaki ilgili başlığa da aktaracağım.  Şüphesiz bu liste benim bulabildiklerimden ibarettir, yeni kitaplar yakaladıkça listeyi tazelemeye çalışacağım.

Umuyorum motosikletten ayrı kaldığınız dönemlerde sizi motosiklet tutkunuzdan ayırmayacaktır bu tür kitaplar. Keyifli okumalar!

NOT: Yıllardır buraya kitap isimleri, videoları koymaya çalışıyorum. Zaman zaman kaynak gösterilmeden - neredeyse benim şahsi yorumlarıma kadar - yazının tamamını alıp, başka mecralarda, sanki kendi ürünüymüş gibi kullananlara tanık oluyorum. Emeğe saygı adına ismimi dahi zikretme gereği görmeyenler, en azından kaynak şu blog, şu linktir, şu kişidir diye bir link, bir isim koysunlar bana bu da yeter. Yoksa yapılan gerçekten kolaycılık ve beleşçilik oluyor, yapmayın.



Motosiklet El Kitabı - Rahmi Barutçu
Turing Yayınları


Bu kitap bloğumuzda da bahsini ettiğimiz Turing'in Motosiklet Eğitimlerinin özeti sayılır.
Motosiklet Eğitmeni Rahmi Barutçu tarafından verilen Turing'in temel motosiklet eğitim seminerlerinin kitaplaştırılmış hali de denilebilir ama açıkçası içeriği o eğitimden daha dolu geldi bana.
Rahmi hoca hazırlamış kitabı da. İşin en güzel tarafı ise kitabı Turing'den mail yazarak ücretsiz olarak edinebiliyorsunuz. Ben arkadaşlarıma da vermek maksatlı bir kaç tane istemiştim ve ücretsiz olarak elime ulaştırdı Turing. Bu konuda Turing'i (Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu) bir kez daha kutluyorum. Motosikletçiler için bir otomobil kurumunun yaptığı iş takdire şayan doğrusu. Motosiklet federasyonu da dahil hiç bir kurum ya da kuruluştan böyle bir girişim görmedik henüz. (Bedava kask ve reflektif yelek dağıttıkları ücretsiz eğitimleri de tekrar hatırlatayım bu vesile ile)

Kitapta ise motosiklete yeni başlamış ya da başlamak üzere olanlara temel cevaplar verebilecek konular anlatılıyor, gerçekten de bir el kitabı niteliğinde hazırlamış Rahmi barutçu bu kitabı.

Kitapla ilgili amatör videomuz:





Nasıl Daha İyi Bir Motosiklet Sürücüsü Olunur? - OMMRiders
(Bu kitabın görselini bulamadım.)
İçerik OMM'den yine: İleri sürücü testi'ne hazırlananlar için bir başvuru kaynağı ve IAM temsilcilerinin verdiği uzman tavsiyelerine ilave bir rehber niteliğindedir. Kitabın içindeki bazı başlıklar: Sürüşe hazırlık, ileri sürüşün temel prensipleri, sürüş teknikleri iş başında



Motosiklette Tam Kontrol - Norsk Motorcykkel Union (Norveç Motosiklet Birliği)
OMMRiders yayını

Kitabın OMMriders sitesindeki tanıtımından:
Motosiklet sürücüleri olarak, sadece koruyucu kasası olmayan zorlu bir makinenin üstesinden gelmemiz yetmez. Bizler o kadar savunmasızız ki, aynı zamanda diğer sürücülerin hata ve yanlışlarının da sorumluluğunu üstlenmeliyiz. Bu yüzden, birçok motosiklet örgütü motosikletçilerin tüm sürücüler arasında en elit topluluk haline gelmesi gerektiğini savunur.
Güvenli sürüşün tek koşulu hassas bir sürüş tekniğinde ustalaşmaktır. Bir motosiklet sürücüsü motoru yönlendirebilmeli, fren yapabilmeli ve ivmelenebilmelidir – bunlar motosiklet üzerinde yapılabilen yegane üç şeydir. Ayrıca bu kitabın da ilk bölümünün konusudur.
Ancak, iyi bir sürüş tekniği güvenli bir motosikletçi olmak için yeterli değildir. Sürüş tekniği sadece yolda sürekli yapmanız gereken taktiksel ve operasyonel tercihleri uygulayacağınız bir araçtır.
Doğru tercihleri yapabilmek için, stratejiler ve iyi bir öz farkındalık yoluyla temel trafik algısına sahip olunmalıdır. Araştırmalardan biliyoruz ki, biraz deneyim kazandıkça yanlış kararlar alma riski çarpıcı biçimde azalır, bu nedenle kitabın ikinci bölümünde deneyimli motosikletçilerin yol, trafik, motosikletler, ekipman ve aksesuarlar hakkında bildiği bir çok şeyi bir araya getirdik.
Gerçek deneyimi bir kitabı okuyarak elde etmek zordur, ancak muhtemelen bu yolda nitelikli bazı tavsiyeler almanıza yardımcı olur. Motosiklet Tam Kontrol her ne kadar öncelikle her yaştan yeni motosikletçiler için hazırlanmışsa da, deneyimli sürücülerin de bu kitaptan faydalanabileceğine inanıyoruz. Motosiklette Tam Kontrol motosikletçiler tarafından motosikletçiler için yazıldı.





Motosiklet - Steven E.Alfrod - Suzanne Ferris
Optimist yayınları

Bir başka yeni kitap daha. kitabı idefix.com'da tesadüfen gördüm yeni çıkan kitaplar arasında ve hemen buraya aktardım. Bugün iki tane güzel haber motosiklet kitapları adına. Ben biraz daha araştırayım belki bi yenisini daha eklerim kitaplığa. Alıp okumadığım için yine aşağıya sadece tanıtım bültenini aktarıyorum. En kısa zamanda okuduğumda detaylı (belki de yeni başlık açıp) yazarım.

Edit: Kitabı edindim, henüz okumadım ama bir nevi motosiklet ansiklopedisi desem yanlış olmaz sanırım, başlangıcından bugüne motosikletle ilgili, resimli pek çok bilgi mevcut, Indian'ın'dan Harley'ine, motosiklet filmlerine kadar bir sürü bilgi. İlk izlenimim, her motosiklet tutkununun kitaplığında bulunması gereken bir kitap.

Motosiklet tehlikeli, heyecan verici, gürültülü, çevreci, seksi, tehditkâr ve kârlıdır. Paranızı yiyen bir deliktir. Kadınlar için iyidir. Canına susamışlar için karşı konulamazdır. Baştan çıkarıcıdır. İticidir. Güvenilir bir ulaşım aracıdır. Dibinden yağ akan bir krom yığınıdır. Can dostunuzdur. Komşularınızı sinirlendiren bir şeydir. Bir vatandaş olarak özgürlüğünüzün ifadesidir. Bir sigorta rizikosu olarak haklarınızı aşmanın yoludur. Mükemmel taşıttır. Japonların Batı ekonomilerine yönelik bir tehdididir. Teknolojiyle estetiğin ideal birlikteliğidir. İnsanın sürüş becerilerinin sınırlarını zorlayan bir sınavdır. Delikanlılar için bir oyuncak, bir savaş makinesi, hafta sonları haydut rolüne bürünmek isteyen dişçiler için bir makine, satın alıp keyfinize göre modifiye edebileceğiniz bir eşya, zenginler için satın alınabilir bir "bireysellik", "akıllı ulaşım sistemleri"nin geliştirilmesi önünde engel oluşturan köhne bir vasıta, yüksek yakıt maliyetlerini alt etmenin bir yolu, hanımların kabul edilmediği bir ortamda erkeklerle vakit geçirme vesilesidir. 

Motosiklet, kültürel bir öneme sahip, tarih, teknoloji, mühendislik, tüketimcilik, psikoloji, estetik, cinsiyet ve cinsellik konularıyla iç içe geçmiş bir araçtır. Sosyal ve kültürel ilişkilerin ortak kümesi, sürücü için bir kimlik enstrümanı, bir popüler kültür ikonu ve başlı başına bir estetik obje olan motosikletler hakkında bilmek isteyeceğiniz her şey Steven Alford ve Suzanne Ferriss tarafından hünerle kaleme alındı. 
(Tanıtım Bülteninden)




Motosikletçinin El Kitabı - Sürüş Becerileri - Mike Lindemann
NTV Yayınları


NTV Yayınlarından motosiklet adına yeni çıkan bir kitap. Sevindirici bir haber. Ülkemiz gibi hala emekleme aşamasındaki motosiklet kültürü için her çıkan kitap, her açılan eğitim kurumu sevindirici haber. Bundan böyle yeni çıkan (bilhassa sürüş eğitimi üzerine olan) kitapları ön sıraya almaya karar verdim, ki sayfanın da güncellendiği belli olsun!

Açıkçası kitabı ben de henüz edinmedim, en kısa zamanda edineceğim. Bugün tesadüfen kitapçıda gördüm ve bloga ekledim. Kitapçıda kısacık incelediğim kadarıyla kısa ve öz anlatımlı ve gerçekten de el kitabı tarzında hazırlanmış bir kitaba benziyor. Tabii alıp okumadan iyi ya da kötü bi kitap diyemem. Hatta bunca kitap eksiği olan bir yerde eyvallah derim her kitaba.(Sürücüleri yanlışa yönlendirmedikçe tabii)

Edit: Bu kitabı da edindim, özellikle yeni başlayanların edinmesinde fayda var diyebilirim, deneyimli sürücülerin de hem bilgi tazelemek hem de bazı yeni bilgiler edinmek için işlerine yarayacaktır. Bol resimli ve kısa kısa anlatımlı bir kitap. Gerçekten de el kitabı gibi hazırlanmış ve madde madde bilgiler sıralanarak anlatılmış. giyim kuşamdan, güvenli sürüşe kadar pek çok bilgi var içinde.(Bir solukta okunup, ara ara da bilgi tazelemek için bakılacak cinsten bir kılavuz) Tıpkı Reşat Arbaş'ın Motosiklet Teorisi gibi, Motosiklet Eğitimi konusunda açık kapatabilecek bir kitap. Hatta bu kitap özellikle yeni başlayanlar tarafından Motosiklet Teorisi ile ardı ardına okunabilir.

Tanıtım Bülteninde yazanları aktarayım:

"Motosiklet kullanımı günümüzde özellikle metropollerde çok önemli bir ulaşım çözümü haline geliyor. Kullanıcı sayısı da gün geçtikçe artıyor. Bu doğrultuda daha bilinçli ve daha güvenli motosiklet kullanımı yani bireysel kullanım kabiliyeti ve tekniklerinin geliştirilmesi hayati öneme sahip olacak.

Bu kitap ile özellikle bireysel motosiklet kullanma kabiliyetini çok geliştirecek bir yayın kazandığımızı düşünüyorum. Uzun yıllara dayanan üst düzey kullanım deneyimleri ile gelişen motosiklet teknoloji ve tipleri göz önüne alınarak derlenmiş bu kitabın hepimize çok faydalı olacağına inanıyorum." Saffet Üçüncü

Motosiklet Sürüyorsanız Bu Kitaba İhtiyacınız Var İster yeni başlayın ister binlerce kilometre gitmiş deneyimli bir sürücü olun, Sürüş Becerileri kitabının sunduğu profesyonel ipuçları sizi bir üst seviyeye çıkaracak. 100'ü aşkın madde sayesinde yoğun trafikle nasıl baş edeceğinizi, çevre ve hava koşullarının üstesinden nasıl geleceğinizi bilecek, dünyanın çeşitli yerlerindeki sürüş rotaları için en iyi stratejileri öğrenecek, sürüşünüzü her daim güvenli ve eğlenceli kılacaksınız. Şehir içi yollardan otobanlara, pistlerden arazilere… Bu ipuçlarıyla daha deneyimli bir motosiklet sürücüsü olacaksınız!

Kitabın amatörce hazırladığımız videosu:




Motosikletsiz Asla - Ayhan Karaer
Cinius yayınları

İki Tekerlek Üzerinde Unutulmaz Bir yolculuk 
alt başlığıyla sunulmuş kitap. Yazar kendi yaptığı bir motosiklet yolculuğunu anladığım kadarıyla aynı zamanda bir içsel yolculuğa dönüştürmüş. kitap tanıtım yazısı aşağıda, orada yazanlar benim ilgimi çekti doğrusu.


İnsan tanık olduğu güzellikleri biriyle paylaşmak istiyordu. Hayatımızın, bireysel başarı ve sahiplenmeyle değil ama paylaşmakla anlamlandığını düşünüyordum. "Sevgi insanları birliğe, bencillikse yalnızlığa götürür," demişti bir dostum, haklıydı. Nereye gittiğinin önemi yoktu, önemli olan kiminle gittiğindi! Bu güzel yolculuğu daha da unutulmaz kılmak için sevgilimle yapmayı dilerdim. Fotoğraflarımda, antik kentin orta yerine onu yerleştirmek, kimsenin ulaşamadığı çiçek bahçelerinde kulağına şiirler fısıldamak, dev şelalelerin dibinde yöresel yemeklerden tattırmak isterdim. Gittiğimiz yerlere avuç avuç gül tohumu serpmek, ulu ağaçların gövdesine adımızı kazımayı değil ama serin gölgesinde, yöresel bir aşk hikayesi okumayı tercih ederdim mehtabı seyrederken… Onu motoruma alsam, iki beden, tek ruh, Anadolu'yu baştan sona turlasak, maceranın ve keşfetmenin keyfini beraberce çıkarsak ne muhteşem olurdu! Maalesef yalnızdım. Yalnızlığı bilerek seçmiştim. Bir şeylerden kaçmak için mi, yoksa bir şeylere koşmak için mi tek başımaydım? Belki her ikisi de. Bu tavşan deliğinin sonunda beni bekleyen Barış'ı şimdiden çok merak ediyordum. Yaşadığım travmanın beni bir başkasına dönüştürdüğünün farkındaydım. Zamanın silgi kullanmadan resmettiği geleceğim yavaş yavaş belirmeye başlamıştı acılı yüreğimde. Biraz daha sabretmeliydim, az daha...




Motosiklet Teorisi - Reşat "DD" ARBAŞ.

İnternet versiyonu olarak da bulunan Reşat Arbaş'ın Motosiklet Teorisi , Türkiye'de motosiklet üzerine yararlanılabilecek önemli kaynakların başında geliyor. Kitap MVT yayıncılık tarafından basılmış.

Cloud'un Notu: Reşat Arbaş, Türk Motosiklet Camiasında Donald Duck takma adıyla oldukça tanınmış bir motorcudur. Şahsen benim de motosiklete doğru bir başlangıç yapmamı sağlayan O'nun "Motosiklet Teorisi" kitabı olmuştur. Henüz bir motosiklet edinmeden bu kitabı alıp okumuştum. Özellikle motosiklete yeni başlamış ya da başlayacaklara tavsiye edilecek bir kitaptır  ve yanlış bilmiyorsam bir Türk tarafından yazılmış ilk motosiklet eğitim kitabı olma özelliği taşıyor. Bu sebeple bu konuda bir mihenk taşı denilebilir. Reşat Arbaş, yaptığı gezileri, pek çok önemli bilgiyi en büyüğünden en küçüğüne pek çok motosiklet sitesinde gönüllü olarak paylaşmış ve paylaşmaya devam etmektedir. Kendisine (taa Amerikalardan) Türkiye'de motosiklet ve motorculuk üzerine yaptığı katkılardan dolayı şahsen buradan teşekkür ediyorum. Ömrü uzun olsun!

Bu kitap için youtube kanalımızda amatörce bir video da çektik meraklısına:





Bileği Bükmek 2 - Keith Code

“… ön freni kullanmanın son derece tehlikeli olduğuna da uzun süre boyunca inanıldı. Bu tavsiye karşılıksız veriliyordu, özellikle de yeni sürücülere, genellikle de motosiklet bayilerindeki satıcılar tarafından! Bazı guruplar içinde, bu konu yüzünden yumruk yumruğa kavgaya bile girebilirdiniz. Şimdi ise tabii ki durdurma gücünün aslan payına ön frenin sahip olduğunu herkes biliyor!” diyor kitabın yazarı ve California Superbike School'un kurucusu Keth Code. Yıllardır motorcuların başucu kitaplarından biri olan Bileği Bükmek kitabının güncellenmiş hali olan Bileği Bükmek 2'yi Motorondergisi yayınlamış. Kitap özellikle bizimki gibi kısır bir motosiklet kültürü ve bu konudaki ciddi yayınların eksikliği olan bir memleket için bulunmaz bir nimet diye düşünüyorum.

Kitap hakkında motoron dergisinin kendi linkinde yeterince aydınlatıcı bilgi olduğu için ben daha fazla kelam etmeyeceğim. Ve ilk fırsatta bu kitabı edineceğim. Kanımca tıpkı motosiklet yol sanatı gibi bu kitapta bu işe gönül veren ve ciddiyetle yapmak isteyen herkesin edinmesi gereken kitaplardan, fiyatı biraz tuzlu gibi dursa da sanırım bunu düşünen motoron yayıncıları taksit imkanı da yapmışlar.

Cloud'un Notu: Bu kitap, hani "Bir kitap okudum hayatım değişti" derler ya, motosiklet sürüşü anlamında tam öyle bir kitap. Hem doğru sanılan pek çok yanlışı gösteriyor, hem de başımızı en çok derde sokan "kurtulma reaksiyonu" denen belaları birer birer deşifre ediyor. Keith Code'un bu kitabı için ecnebiler "virajların kutsal kitabı" diyorlar. Mutlaka okuyun derim. Hatta sürüşünüzü geliştirmek istiyorsanız ilk okumanız gereken kitaplardan biri diyebilirim rahatlıkla.

Bu arada bu kitaptan yola çıkılarak hem de Keith Code'un sunduğu "Bileğin Dansı" adlı bir belgesel yapılmış, youtube gibi platformlarda türkçe altyazılı olarak mevcut, onu da mutlaka izleyin derim. Ben izledikten sonra kitabı okudum, ardından belgeseli bir kez daha izledim, bilgiler epeyce pekişiyor açıkçası.







Motosiklete Dair - Honda Türkiye



Honda Türkiye'nin hazırladığı kitap, motosiklete dair bilgi ve beceriyi artırmaya yönelik bir kaynak. Honda yetkili satıcılarında ve bazı büyük kitapçılarda bulunabilir.





Zen ve Motosiklet Bakım Sanatı - Robert M.PIRSIG


Motosiklet Üzerine belki de en felsefik kitap.  Aslında içinde motosiklet de olan bir felsefe kitabı demek daha doğru olur Pirsig'in kitabı için.

Kitapla ilgili wikipedi'deki madde:
Zen ve Motosiklet Bakım Sanatı: Değerlerin Sorgulanması (Zen and the Art of Motorcycle Maintenance: An Inquiry into Values), ABD'li felsefeci Robert M. Pirsig'in 1974 yılında yayımlanmış olan bir kitabı ve Nitelik Metafiziği'ni konu eden ilk metinlerden biridir. Kitabın ismi, 1953'te yayımlanan ve Eugen Herrigel imzalı Okçuluk Sanatında Zen isimli bir başka kitabın başlığı üzerinde bir kelime oyununa dayalıdır. Otobiyografik roman formunda yazılan Zen ve Motosiklet Bakım Sanatı, ABD'nin bir ucundan diğerine yapılan on yedi günlük bir yolculuğu anlatmakta ve bu yolculuk esnasında çeşitli karakterlerle yapılan konuşmalara yer vermektedir.

Felsefi bir deneme olarak da değerlendirilebilecek bu romanda, yazar Robert M. Pirsig Nitelik (yazar bu olguyu özellikle büyük harfle yazmaktadır) kavramının anlamı üzerinde fikirler yürütmektedir.

Cloud'un Notu: Kitap Türkiye'de Ayrıntı Yayınları tarafından basılmış. Ancak kitabın yeni baskısı bulunmuyor, ben de internet üzerinden sipariş verip sahip olmuştum. Tekrar uyarayım aslında bu bir motosiklet kitabı değil, motosikletle yapılan bir yolculuğu anlatan bir felsefe kitabı.
Not'a edit: Kitabın yeni baskısı geçtiğimiz günlerde yayınlandı meraklısına duyurulur.(11.07.2013)

GÜNCEL: Robert Maynard Pirsig, 24 Nisan 2017 günü hayatını kaybetmiş. Ustanın anısına saygıyla bir başlık açmıştım. Link şu: Robert M.Pirsig Anısına Saygıyla (1928 - 2017)


                                             Kitapla ilgili amatörce çektiğimiz video:



Cehennem Meleği (Hell's Angel) - Ralph Sonny Barger

ALTIKIRKBEŞ YAYINLARI / Ecnebi Dizisi


Kitabın yazarının katılmasıyla bir Amerikan efsanesine dönüşecek olan Cehennem Melekleri Motorsiklet Kulübünün gerçek hikayesi, biraz da Amerikanın Kötü çocuklarının hikayesidir.

'Çoğumuz liseyi bırakmış, yirmilerinin başlarında birbirine sürtecek iki beş sentliği olmayan gençlerdik. Arkaşlarımızın garajlarında yaşıyorduk, sahip olduğumuz tek şey sırtımızdaki giysiler ve bacaklarımızın arasındaki motorlardı.'

Efsanenin doğduğu yıllar müziğin, rock'un roll'un ve uyuşturucunun yıllarıydı. Bu kötü çocukların efsanesinde farklı olarak silahlar, mahkeme salonları, hapishane hücreleri ve rüzgarla konuşan insanlar vardı.

'Bu Sharon'la ilk buluşmamdı ve bildik şeyler oldu: bir silah alımı ve seconal aşırı dozu.' 'Ginsberg'i ve onun tuhaf siirlerini biliyordum ama yine de sakallı bir yahudinin oturma odamda meditasyon yapıp, şarkı söylemesini görmek biraz tuhaftı. Sonra bira ve otları çıkarttık ve Bob Dylan'ın, herif şarkı söylemeyi beceremese de, hiç de fena olmayan şarkılarını dinledik.'

 Cloud'un Notu: Şayet MC'ler (Motorcycle Club) ilginizi çekiyorsa MC'lerin, yani %1'lerin ortaya çıkışına sebebiyet veren kulübün, Hell's Angels'ın (yani halen dünyada en çok üyesi bulunan motosiklet kulübünün) hikayesi de ilginizi çekebilir.



                                        Kitapla ilgili amatörce çektiğimiz video burada:





Motosiklet Günlükleri - Ernesto Che Guevara
Everest Yayınları / Güncel Kitaplar Dizisi




Cloud'un Notu: İşte bir devrimcinin gençliğinden motosiklete dair günlüğü. Che'nin arkadaşıyla birlikte motosiklet ile yaptığı Güney Amerika gezisi sonrası devrimci ruhunun geliştiği söylenir.

Arka kapaktan:
"Bu kitap, Che'nin 23 yaşında Alberto Granado'yla birlikte bir motosikletle çıktığı ilk Güney Amerika yolculuğunda tuttuğu günlüklerden oluşmaktadır. Che'nin derdi Amerika'yı keşfetmekti bir bakıma. Nitekim içindeki çağrıya uymamazlık edemeyip, üniversite eğitimini, ailesini, hatta ilk aşkı Chicniya'yı geride bırakarak yollara vurmuştu kendini.


Çeşitli ülkeleri dolaştıkça ve özellikle cüzamlıların bulunduğu hastaneleri ziyaret ettikçe, gözlerinin önündeki tablo netleşmeye başlamıştı: Hem tüm insanlığı ikiye ayıran muazzam bölünme gerçekleştiğinde halkın yanında saf tutmaya karar veriyor, hem de tüm Amerika kıtasını Yankiler dışında bir melez ırka ait sayıyordu. Kadehini Birleşik Amerika için kaldıran bir Amerikalı!

'Lanetli' insanlar tüm burjuvalardan çok daha yakındı bu sergüzeşte. Cüzamlıların Cehe'yi ve Alberto'yu sevmelerinin nedeni, bu iki kafadarın onlarla çekinmeden sohbet etmeleri, dertlerini dinlemeleri ve futbol oynamalarıydı mesela. Biz de bu arada Che'nin Albert Camus'yle ortak bir noktasını da keşfediyorduk: ikisi de kaleciydi.

Dolayısıyla bu kitap, sonu bir gerilla mücadelesine varan ve Küba Devrimi'ne giden bir serüvencinin ağzından anlatılmış bir yol hikâyesidir aynı zamanda."







Asya Yolları, Himalayalar ve Ötesi - Nasuh Mahruki

Yapı Kredi Yayınları / Edebiyat Dizisi

Bizden bir isim daha, Kar Leoparı lakaplı dünya çapında bilinen dağcımız Nasuh Mahruki'nin motosiklet ile İstanbul - Katmandu yolculuğunu anlattığı kitabı.



Arka kapaktan:
17 Mayıs 1995'te dünyanın en yüksek tepesi olan Everest Dağı'nın (Chomolungma) zirvesine (8848 m) tırmanarak, 'Everest zirvesine çıkan ilk Türk ve İlk Müslüman' unvanını alan dünyaca ünlü dağcı Nasuh Mahruki sayısız başarılı tırmanışa imza attı. Gezi ve tırmanışlarıyla ilgili gözlem ve anılarını da Bir Dağcının Güncesi, Everest'te İlk Türk - Chomolungma, Bir Halalin Peşinde - Yedi Zirveler' adlı kitaplarda topladı. Asya Yolları, Himalayalar ve Ötesi, Mahruki'nin uzun yıllar hayalini kurduğu overland (karadan) Doğu yolculuğunun öyküsü.

Nasuh Mahruki, Asya Yolları, Himalayalar ve Ötesi'nde motosikletle İstanbul'dan yola çıkıp Katmandu'ya gidişini; Tibet'te bir ay süren ekspedisyonla, 28 Eylül (1997) günü, dünyanın altıncı yüksek dağı olan Cho Oyu'nun (8201 m.) zirvesine gerçekleştirdiği Türkiye'nin en yüksek solo tırmanışını; ve Nepal, Sıkkım, Hindistan, Pakistan ve İran'ı geride bırakarak tekrar İstanbul'a dönüşünü anlatıyor.





Küba'yı Keşfederken
Motosikletle Egzotik Bir Küba Gezisi - Christopher P. Baker
Saga Yayınları / Yayınevi Genel Dizisi

Tanıtım yazısından:
"İster başkent Havana'nın zarif bulvarlarında olsun ister Küba'nın okyanus dalgalarıyla yıkanan köy yollarında, yazar Chtistopher Baker'ın 1000cc'lik motoru sadece bir ulaşım aracı değil, aynı zamanda özgür bir ruhtu. Ateş kırmızısı motoruyla Küba yollarında üç ay dolaşan Baker, yaşadığı bu romantik macerayı mükemmel bir kitaba dönüştürmüş. Öyküsü, kozmopolit Havanalılardan çiftçi ve balıkçılara uzanan geniş bir toplumsal kesit sunarak, yüzyıllardır gezginleri cezbeden neşeli bir atmosferi yakalıyor. Yoksulluğun, siyasi belirsizliklerin, acı dolu bir geçiş sürecinin izlerini taşıyan bu güzel adanın zengin mirasını keşfediyor. Ve ateşki cennette gezgin bir şövalye gibi, Baker'ın gittiği her yerde nasıl güzel kadınlar bulduğunu anlatıyor. Duyarlı, espirili ve şaşırtıcı derecede samimi tesadüfle harmanlanan "Küba'yı Keşfederken" sizi uzun süre unutamayacağınız bir yolculuğa götürüyor. Uzaklardaki bu ezgotik ülkeye ve onun sıcakkanlı insanlarına mükemmel bir bakış sunuyor.

National Geopraphic Uzmanları Tarafından Seçilmiş Tüm Zamanların En Heyecan Verici Keşif Öyküleri"






Motosiklet Yol Sanatı - OMM Association

Cloud'un Notu: OMM sitesine girerseniz kitabı oradan almak mümkün. Kitap İngiliz Motosikletli Polislerinin Motosiklet Sürüş Eğitimi için hazırlanmış ve halen kullanılıyor. Hep sözü edilen sistemin ne menem bir şey olduğunu anlamak ve sürüşünüzü geliştirmek için oldukça ciddi bir kaynak. Benim Türkiye'de şimdiye kadar rastladığım ve okuduğum en bilimsel kaynak diyebilirim rahatlıkla.











Bu kitap hakkında amatörce çektiğimiz videomuz:








Tam Hakimiyet / Yüksek Performanslı Sürüş Teknikleri - OMM Association

Tıpkı Motosiklet Yol Sanatı gibi, Tam Hakimiyet kitabını da OMM sitesine girip mail yoluyla adresinize istek yapmanız mümkün. Şu an için her iki kitapta sadece bu yolla edinilebiliyor.

Cloud'un Notu: Motosikleti sadece bir taşıt değil sportif bir araç ve aynı zamanda bir yaşam biçimi olarak da görüyorsanız OMM tarafından sunulan her iki kitabı da edinmenizi salık veririm. Hatta imkanınız varsa OMM'nin her iki kitapta anlatılanları da kapsayan ileri sürüş eğitimlerine de katılın.












Kuzey Afrika'dan Portekiz'e, Oradan Eve - Hasan Safkan


Bir diğer kitap, daha doğrusu fanzin mi demeli bilmiyorum ama Hasan Safkan adlı vefat etmiş (kendisi motosiklet yüzünden değil bir hastalıktan vefat etmiş genç yaşta) bir motorcunun seyahatinin hatıratı ya da notları diyebilirim. Ben de ikiteker sitesinde bir arkadaşın açtığı başlık sayesinde edindim.

Bu kitabı da internet versiyonunu, daha doğrusu e-kitap gibi Safkan'ın bir arkadaşının kendi sitesinde scan ederek motorcuların hizmetine sunduğu şekliyle indirip okumanız mümkün. Aynı zamanda blogun baş sayfasındaki kitaplar bölümünde de linkler mevcut.

Cloud'un Notu: Ben okuduğumda Hasan Safkan'ı, içimden o yıllarda yaptığı bu seyahat için tebrik ettim. Henüz motorculuğu bırakın, doğru düzgün motosikletin olmadığı dönemlerde O, cesareti ve motosikletiyle yollardaymış. Toprağı bol olsun. Bilmediğimiz ne cevherler var bu topraklarda. Kendisi aynı zamanda ödüllü bir heykeltraşmış.


Onun kitabının linki için aşağıya müracaat:


http://www.zorcan.net/shared/hasan_safkan.pdf





Motosiklet Hayattır - Murat Z. Özbilgi
MotorON Dergisi Yayınları


MotorON Dergisi yazarı, Superevariders Motosiklet Kulübünün Lazy Rider lakaplı üyesi Muraz Z. Özbilgi'nin Motosiklet Üzerine Kaleme aldığı yazılarından oluşan kitaba, motosiklet üzerine yazılmış denemeler hatta güzellemeler de diyebiliriz.

Cloud'un Notu: LazyRider'ı kısa da olsa bir toplantıda tanıma fırsatı buldum. Kendisi son derece alçak gönüllü bir insan. Tıpkı yazılarındaki gibi konuşma tarzı da içindeki yazarlık kumaşının ip uçlarını veriyor. Motosiklet Hayattır'da şairane bir üslupla yazılmış motosikletli denemeler ve hikayeler bulacaksınız.









Motosiklet Üstünde Hayat Kurtaran 100 Strateji - Cem Batırbaygil
MotorON Dergisi Yayınları

Bir başka MotorON Dergisi Yayını ise Cem Batırbaygil'den.
Kitabın MotorON web sitesindeki tanıtım yazısını aşağıya aynen alıntılıyorum.

"Bu kitabın tek amacı var motosiklet üstünde güvenli sürüşler yapmanı sağlamak. Bu kitapta Motosiklet üzerinde nasıl duracağını, dizini yere nasıl değdireceğini, ona nasıl hükmedeceğini değil, tehlike karşısında nasıl hareket edeceğini ve tehlikeyi sezmenin nasıl olanaklı olduğunu öğreneceksin."

Nasıl alıp okumaya değer değil mi?








İki Teker Öyküleri - Turgay Avcı
MotorON

Bir başka MotorON yazarı Turgay Avcı'dan Yaptığı motosiklet gezilerini anlattığı bir kitap.

MotorON sitesindeki tanıtım yazısı:
Dergimizden de tanıdık gelecek bu isim size. Turgay Avcı. 1970 doğumlu. Motosiklet tutkusunu uzun seyahatler yaparak daha da perçinleyen uslanmaz bir gezgin. İki Teker Öyküleri adını verdiği bu yeni kitabıyla siz motosiklet tutkunlarının kütüphanelerinde yerini almaya hazır. 320 sayfalık bu kitapta gezdiği gördüğü yerlerin resimli, haritalı ve ayrıntılı anlatımlarını en keyifli şekilde okuyucusuyla paylaşıyor. 

Bu kitabı da diğer ikisi gibi MotorOn web sitesinden edinebilirsiniz.










Buyrun size bir de motosiklet üzerine bir çocuk kitabı.

Kırmızı Motosiklet - Filiz Tosyalı
Bu Yayınevi / Ödüllü Romanlar Dizisi

Kitaptan:
Pendik'in üst taraflarından ilk kez geçiyorlardı. 2 km boyunca askeri araçtan başka bir şey çıkmadı önlerine. Yaklaştıkça daha uzaklara kaçan bir binayı arıyarlardı. Yol iyice daralıyordu. Hep genişlemesi beklenirken biraz daha daralıyor, bozuluyordu.
Emir'in bir eli arabanın arkasındaki küçücük motosikletteydi. Büyük bir insan için küçücük, ama on yaşında, henüz ilkokulu bitirmiş bir çocuk için kocaman bir siyah aynalarıyla kırmızı, güzel bir motosiklet. Sağında ve solunda, görüşünü sağlayacak siyah aynalarıyla kırmızı, güzel bir motosiklet. Çocuk ruhunu bir salıncakla yükselterek bulutlara kadar çıkarıp, inişe geçiyor gibi coşturuyordu. "Bu benim motorum... Artık benim de bir motorum var." diye düşündü Emir. "Ah! Bir de okula başlasam...."








Kırmızı Motosiklet 2 - Filiz Tosyalı
Bu Yayınevi

İlk kitabın devamı niteliğinde ikinci kitap da yayınlanmış.










Motosiklet Niçin Çalışmıyor?  - David West
Optimist Yayın Dağıtım / Niçin Çalışmıyor Dizisi


Bir başka motosiklet çocuk kitabı daha.

Tanıtım Yazısından:
 
Kontağı açıp marşa bastığınızda motosikletin çalışması gerekir. Ama hayattaki birçok şey gibi bu da olmaz! Tarık ile Şeyda büyükbabalarının motosikletini yeniden çalıştırmak için uğraşırken onların çabalarına siz de katılın ve bu arada makine bilimini ve motosikletin nasıl çalıştığını keşfedin.

 Ne yazık ki kitabı piyasada bulamayabilirsiniz, pek çok yerde tükenmiş durumda.









Altın Motosiklet Çetesi - Jack Canfield / Willam Gladstone

 Butik Yayınları / Kişisel Gelişim Dizisi


Cloud'un Notu: Sonunda motosikletle kişisel gelişimi ve kuantumu da bir araya getiren bir kitap girmiş güzel Türkçemize. Ben şahsen kişisel gelişim kitaplarından pek hazzetmesem de sizin ilginizi çekebilir. Hem burada amaç içinde bi şekilde motosiklete bulaşılmış kitapların da listelenmesi değil mi canım. Buyrun.

Tanıtım Bülteninden
Kendinize neden Duünya gezegeninde olduğunuzu sordunuz mu? Ve yaşamınızın nihai amacının ne olabileceğini? Jack Canfield kendine bu soruyu sordu ve kısmen 'Altın Motosiklet Çetesinin' bir üyesi olduğunu anlatan bir vizyonla, şaşırtıcı bir yanıta ulaştı. Bu, niyeti eğlenmek, ama aynı zamanda insanlığın refahı için önemli katkılarda bulunmak olan bir çeteydi. Bu kitaptaki gizem ve serüven, hepimizin gerçek gidişatını seçme yolunda bir kuantum sıçrayışı yapabilmesi için harika bir fırsata sahip olduğunu gözler önüne sermektedir. Bu yolda, gerçekten kim olduğumuzun farkına varmanın yaşatacağı mutluluğu da tecrübe edeceğiz. Belki de, bu yolculukta Jack'e eşlik ederken... siz de Altın Motosiklet Çetesi'nin bir üyesi olduğunuzu fark edeceksiniz! O yüzden hayatınızın serüvenine hazır olun!







Motosiklet Üzerinde Aşk - Ali Rıza Arıcan

 Gürer Yayınları / Öykü

Tanıtım Bülteni:
Vietnam'da yaşayan insanları konu eden öykülerinde, Budacı rahiplerin sömürülerini, çarpıtılmış din ve Tanrı kavramını, toplumun ikiyüzlü ahlak anlayışını, kör inançlarla kafası karıştırılmış, toplumun dayattığı kalıplara hapsedilmiş insanları ölçülü bir mizahla eleştiriyor. Arıcan akıcı diliyle, Uzakdoğu insanına ilişkin gözlemlerini ince ayrıntılarıyla aktarıyor okura. Her öyküde içinde yaşadığımız toplumla da benzerlikler bulacaksınız. Ali Rıza Arıcan'ın öyküleri sadece Vietnam'ın değil, tüm az gelişmiş ülkelerin aynası sanki.

Cloud'un Notu: Vietnam'da yaşayan bir yazarın kaleminden çıkmış Vietnam öyküleri olduğuna göre ve uzakdoğudaki özellikle küçük cc motosiklet kullanımının yaygınlığı malum olduğuna göre, bu kitaptaki öykülerde motosikletin bi yerlerde karşımıza çıkacağı kesin gibi.






Sana Sarılırsam Korkma - Fulvio ERVAS

 Pegasus yayınları


Cloud'un Notu: Yeni keşfettiğim bir başka içinden motosiklet geçen kitap, henüz ben de okumadım ama konu hayli ilginç ve gerçek bir hikaye, en kısa zamanda okuyacağım. Kitabı okuyunca notu güncelleyeceğim söz.

Kitaptan:
Otizmin esiri Andrea ile oğlu uğruna savaşan, yılmayan ve hayal kurmayı bırakmayan bir şövalye olan babası Franco’nun gerçek hikâyesi…
Andrea otistik bir genç. Ne zaman başlayacağı bilinemeyen bir fırtına gibi. Parmak uçlarında yürüyor. Nesneleri büyük bir titizlikle sıralıyor. Birini tanımak istediğinde sarılıp karnına dokunuyor. İnsanlardan uzak, paralel bir evrende yaşayan Andrea hastalığının esiri ve babası Franco da oğlu uğruna savaşan bir şövalye, yılmayan ve hayal kurmayı bırakmayan bir şövalye…
Yıllarca modern, deneysel ve alternatif tıp yöntemlerinin hepsini denediler. Şimdi farklı bir yolculuğa çıkıyorlar. Ne pusulaları var ne de yol haritaları belli. Amerika’yı motosikletle bir uçtan öbür uca kat edip Guatemala ormanlarının derinliklerine dalıyorlar.
                         ***
Oturup kendine acımak yerine harekete geçmek gerek çünkü hayat süprizlerle dolu. Ve her şey her an değişim halinde. İnanın.


Easy Rider (Senaryo) - Roll yayın 

Dennis Hopper / Peter Fonda / Terry Southern

Bu kitap meşhuur Easy rider efsane filminin Türkçe senaryosu ve oyuncuları, yönetmeni ve diğer tanıklarıyla yapılmış röportajlardan oluşan bir kitap. Bendeniz zamanında hatta motosiklete de binmezden önce edinmiş zevkle okumuştum, hatta blogdaki easy rider yazısının da temel kaynağı olmuştu bu kitap. Şimdilerde bulmak pek mümkün olmayabilir ama sahaflarda filan bulabilirseniz kaçırmayın derim, özellikle de filmi sevmişseniz, adeta onun tamamlayıcısı gibi.
"Özgürlük bir fahişe oldu ve hepimiz de kolay yolu seçtik." 
Peter Fonda
"Özgürlük yürüyüşüne katılmıştım, biz geçerken üstümüze işeyen ve 'Beyaz Pislik' diye bağıran bir adam vardı. 'Vay be' diye düşündüm, 'Bu adam göremiyor mu, anlayamıyor mu? Biz aslında aynı sürünün parçasıyız'. Bana bağırmaya devam etti 'Hippi bozuntusu, komünist, uzun saçlı'. Vay be! Demek istediğim şu, onun saçının kısa olması benim umrumda değil ki!"  Dennis Hopper

Kitap hakkındaki amatör videomuz:



Gezgin - Sevgi Saygı 
On8 Kitap - Sevgi Saygı 

Onun gittiği yönü hiçbir pusula gösteremezdi…

Sis kalınlaştı ve ben kör oldum. Ayaklarımın altında ezilen karın gıcırtısını duyuyordum; körük gibi soluğumu, rüzgârın ıslığını... Vücudumdaki tüm kıl, tüy adına ne varsa hepsini ayaklandıran hırıltıyı... Çok yakınımdaydı. Belki az sonra nefesini ensemde duyacağım. Durdum. Beş santim ötesini görebilsem keşke. Şalı sıyırdım, elime doladım. İşe yarayacağından değil, kendimi teselli etmek için. Dönüp durmaktan ayağımın altında bir çukur oluşmuştu. Aman ne iyi! Kendi mezarımı kazıyorum.

Adsız bir "gezgin" o. Yolu kesişenler, sert mizaçlı bir kadın olarak hatırlıyor onu. Ne nereden geldiğini biliyorlar, ne de nereye gittiğini. Niçin yollarda olduğu bile meçhul. Can yoldaşı motosikletiyle kilometreleri aşarken, birilerinden kaçıyor. Kendince dağıtır göründüğü adaletin tek tanığı ise, katettiği yollar. Derken, bir akşam konaklayabileceği bir yer ararken, o garip köye varıyor. Ve yalnızca bir geceliğine misafir olacağını sandığı o garip eve... 

Yola ilk ne zaman çıkmıştı? Neydi beklentisi? Kaçıyor muydu sadece? Arıyor muydu yoksa? Bu gizemli ve hayati yolculuktan alıkonmamak, bu sorulardan bile önemliydi... Hayalle gerçek arasına zardan bir duvar ören gizemli kurguların yazarı Sevgi Saygı'nın ilk romanı Gezgin, aynı zamanda yazarın Peri Efsa'dan sonra ON8'de yayımlanan ikinci kitabı. Saygı, bu kitabında okuru ser verip sır vermeyen bir kadının, bir "gezgin"in motosikletiyle, derin sessizliklerde, sarsıcı bir yolculuğa çıkarıyor. 
(Tanıtım Bülteninden)



NOT: Biliyorum genel olarak kutsal kitabını bile anadilinde okumayan bir toplumumuz var. Bu sebeple “diğer kitaplar okundu da, motosiklet kitabına mı sıra geldi?” diye düşünenler olabilir.  Hatta olanlarla karşılaştım şahsen.  Ama zaten hayatı boyunca 10 tane kitap bitirmemişlere değildir bu başlık, motosiklete binen ve kitap okumayı da sevenleredir daha ziyade.  Ha bu arada hiç kitap okumadığı halde, sırf motosikletle ilgili diye motosiklete binen ama kitap okumayan insanlar arasından bir kaçı bile farkına varıp, alıp okursa, bu hem motosiklet adına, hem kitap adına büyük kazanım olur kanımca.  Hani sahile vuran deniz yıldızlarından hiç değilse birkaçının durumunu değiştirmek adına, onları birer birer denize geri atan adamın çabası ve umudu misali bizimkisi de işte.




Keyifli okumalar!

Derleyen: Çağrı "Cloud" Ö.

Devam edecek... (Başta da dediğim gibi Türkçe basılmış yeni motosiklet kitapları hakkında bilgilendikçe bu başlığı güncellemeye çalışacağım).

Bir rica: Sayın okur ya da takipçi, benim bilmediğim ama senin farkına vardığın ve bu listede olmayan Türkçe yayınlanmış motosiklet içerikli kitaplar varsa bana bildir ki, ben de listeye ekleme yapayım.

Bu yazıdaki fotoğraflar internet ortamından alınmıştır... 



 

30 yorum:

  1. Eline sağlık, Uğraşmış yorumlu bir çalışma yapmışsın. Motosiklet sürücülerini hedef almasamda Bizde okuma alışkanlığı çok düşük. Üzücü olan bu. Faka her sürücü filozof İlahi bilgilerle internette atıp tutma "Popülerizm" ön planda. Çalışmalarında başarılar.

    YanıtlaSil
  2. Youmunuza teşekkürler. Okuma alışkanlığı maalesef çok ama çok düşük, üstelik eğtimli insanlarda bile düşük. Kulaktan dolma bilgilerle yaşayanımız ve bu kulak dolusu bilgilere kulak asanımız da çok ne yazık ki. Oysa sadece kitap, dergi v.b. okuyarak bile pek çok yanlış bilgiyi düzeltmek mümkün. Umarım bir gün hem toplumsal olarak hem de motorcular olarak daha fazla okuyan insanlar oluruz. Saygılar.

    YanıtlaSil
  3. Merhabalar,
    Sosyoloji son sınıf öğrencisiyim ve motosiklet üzerine tez yazıyorum. literatür taramasında pek birşeye rastlayamadım. yardımcı olursanız sevinirim.
    saygılar
    ceren

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ceren Selam,
      benim de şimdilik rastlayabildiğim kitaplar bunlardır. Türkiye'de Motosiklet üzerine tez yazılacak kadar yaygın hale geldi mi bilemiyorum hala, ama kutlarım, kaynak bulması zor, zorlu bir konu seçmişsin. Konuyla ilgili elimin erdiği şeyleri burada yazdım, yazıyorum faydası olursa kaynak gösterip kullanabilirsin. Bunun dışında sormak istediğin bir şey olursa e-posta adresim: mailcagri@gmail.com

      Selamlar başarılar.

      Sil
  4. Bir de kişisel serzeniş: Motosiklet kültürünün epeyce ilerlemiş olduğu batılı ülkeler tabir ettiğimiz gelişkin ülkelerde, böyle bir kitap listesinin yapılamayacağı kadar çok motosiklet kitabı yayınlanmakta. Ne yazık ki Türkçe'de bunların çoğu yok, sayılabilecek ve liste yapılacak kadar az motosiklet kitabı olması üzücü gerçekten. Ki ben burada sadece motosiklet üstüne yazılmış, konusu sadece motosiklet olan kitapları listeleseydim ancak bir kaç tane koyacaktım bu bloğa. Motosiklete birazcık bulaşmış kitapları bile koymama rağmen kitaplık güdük kalmakta. Bu, motosikletin ülkede ne kadar teşvik edilmeyen ve önemsenmeyen bir taşıt olduğunu da gösterir nitelikte aslında. Oysa hep söylerim büyük şehirlerin trafik kaosunun bireysel en önemli çözümü (özellikle küçük cc, ekonomik) motosiklettir. Şüphesiz gerekli eğitimi ve kuşamı alıp kullanmak kaidesiyle.
    Motosikletin kendisine bile yeterince ilgi gösterilmeyen bir ülkede, kitap okuma oranları da dikkate alındığında bu kadar kitap olması bile belki de "buna da şükür" dememize sebep oluyor ne yazık ki.
    Okumuyoruz, okuyup bilgimizi, görgümüzü ve görüş açımızı arttırmadığımız için de motosiklete "şeytan icadı", "aman çok tehlikeli" filan deyip geçiyoruz ve sonra da otobüslerde, otomobillerde saatlerce trafikte bekliyoruz. Kaderimize küsüp robotik hayatlarımızı sürdürüyoruz. Oysa belki de yıllık toplu taşıma masrafımıza alabileceğimiz skutırlar, motosikletler (yılın önemlice bir kısmında) trafik sorunumuzu çözmek için bayiilerde bekliyorlar.

    YanıtlaSil
  5. Motosiklet ile ilgili güzel bir arşiv olmuş.
    Mahsuru yoksa http://www.gazlagit.com sitesinde sayfanıza link vermek istiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tufan Bey, sağ olun. Sitenizde link verebilirsiniz tabii ki.

      Sil
  6. Eline sağlık Çağrı.. Çok güzel bir sayfa olmuş..

    YanıtlaSil
  7. Tez bitti :) Ceren ben.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ceren selam. Sevindim tezini bitirmene. Geçer not almışsındır umarım:)
      Tam olarak konusu neydi tezinin ve ne yaptın kaynak olayını çözebildin mi?

      Sil
    2. Kurul A notunu layık gördü :)
      Çalışmamı kaynakların az olması sebebiyle saha ağırlıklı gerçekleştirdim.

      Konu tam olarak şuydu:
      İstanbul'da Toplumsal Cinsiyet Bağlamında Kadın Sürücüler: Kadın Motosikletçiler

      Sil
    3. Ooo konu derinmiş. Geçer not almana sevindim. Selamlar, başarılarının devamını dilerim.

      Sil
  8. Bir rica: Sayın okur ya da takipçi, benim bilmediğim ama senin farkına vardığın Türkçe yayınlanmış motosiklet içerikli kitaplar varsa bana bildir ki, ben de listeye ekleme yapayım.

    YanıtlaSil
  9. Motosiklet Kitaplığına bir kitap daha eklendi, sayfanın en başına koydum. Bundan böyle yeni yayınları en sona değil en başa koyacağım, daha görünür olması açısından.

    YanıtlaSil
  10. Sevgili Cloud , www.cbf150.net sitesinde zaman zaman yorumlarınızı okuyan birisi olarak yaşamınızın bilgi temeline oturduğunu görüyorum ... Motosiklet konusunda yaptığınız katkılar gerçekten takdire şayan ... Başarılarınızın devamını diliyorum ...
    Ps : Linkinizi üyesi olduğum Toros Motosiklet Kulübüne aldım ... İzniniz olmadan yaptığım bu iş için -eğer mahzuru varsa- özür dilerim ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çetin bey, merak ve heves bilgiye götürür insanı.Genellikle merakımı çeken konuları araştıran ve öğrenmeye çalışan biriyim.Çocukluğunda ansiklopedileri karıştırıp okuyan tiplerdenim anlayacağınız.Bugün de bunu internet marifetiyle yapıyorum.Bilginin paylaşılmadıkça bizimle mezarı boylamaktan başka bi işe yaramayacağını düşünürüm.Bu blogu da bu amacla açtım demem yanlış olmaz. Sitenize tabiki link koyabilirsiniz hiç bi sakıncası yok. Selam ve teşekkürlerimle.

      Sil
  11. Benzer yanlarımızı görüyorum ... Sırf paylaşılsın diye forum sitesi yaptık ama maalesef üye sayımız sadece 50 kişi ... Faal olan üye ise 6 civarında ... Fena bir arşiv de oluşturmadık ama insanların hazırcılığı ve okumamazlığı bizi yalnızlığa itiyor ... Toros Motosiklet Kulübünü bir yıldır inatla sürdürüyoruz ama popülist bir tavrımız olmadığından kabul görmedik kamuoyundan ... Yaşım 55 , cbf150'ime binip geziyorum ama gezmek benim için sadece motosiklet üzerinde olmak değil ... Tarih demek , kültür demek , sosyoloji demek , insan demek , dostluk demek ... Demek te demek işte ...
    İstanbul'a geldiğimde sizinle görüşüp tanışmayı çok isterim ...Selam ve sevgilerimle ...

    YanıtlaSil
  12. Çetin bey, hatta ağabey diyeyim, benden 10 yaş büyükmüşsünüz, bu forum olayına ben şöyle bakıyorum artık, galiba facebook özellikle de twitter çıktığından bu yana bu forum işi biraz sekteye uğradı, eskisi kadar hit almıyor sanırım hiç bir forum. İnsanlar (sadece ülkemizde de değil) dünyada da artık kısa yazı, kısa video izliyorlar gözlemlediğim kadarıyla. Bu sebeple benim gibi biraz uzunca yazanların yazıları okunmauyor fazlaca forumlarda da, okuyanlar da ya bizim kafada ya da gerçekten bilgi almak, ne yazdığını merak ederek okumak isteyenler. Ben de blogumda yazılarımı görsellerle desteklemeye çalışıyorum bu sebepten, uzun zamandır da sıklıkla yazmıyorum. Bundan sonrası için de daha kısa tutmaya çalışacağım yazdıklarımı. Zor ama deneyeceğim. Halbuki forum ortamları pek çok konuda müthiş faydalı olabiliyor, oradan aldığım ilk bilgilerle araştırmayı geliştirip daha da derin bilgilere ulaştığım çok olmuştur. Ama maalesef dünyanın geldiği okta kültürel açıdan inanılmaz bir yozlaşma ve yerinde sayma hatta pek çok konuda geriye gitme noktasıdır. Bu konularda blogumda da pek çok forumda da çok yazdım, uzatıyorum yine. Benim forumlardan az biraz uzaklaşmamın önemli sebebi, zaman zaman densiz ve bilgisiz insanların sizi de kendi zeminine çekerek hiç olmayacak yerden vurmaya kalkışmaları ya da altı dolu olmayan mesnetsiz iddialarla ısrarla sizi çürütmeye ya da muhalefet etmeye çalışmaları gibi nedenler olmuştur. Bilgi sahibib olmadan fikir sahibi olmak bizim milletin kötü özelliklerinden biri sanırım. esasında genellemek çok doğru gelmese de görünen manzara maalesef bu. Çok değerli insanlar da var hiç şüphe yok, onları takip etmeyi denedim bir süre forumlarda ama en büyük olduğunu iddia eden sitelrde bile bu insanlar zamanla küstürüldü ve gittiler. Ben de bir süre sonra kendime kişisel arşiv olsun hem de bu arada birilerine de belki yardımcı olur düşüncesiyle bu blogu açtım. Sıraladığım pek çok listeyi, linki öncelikle kendim aradığımda bulurum diye düşünerek yaptım, sonra baktım ki birilerinden bu konuda olumlu dönüşler geliyor demek ki iyi bir şey yapmışım dedim. Gerçekten bir kaç kişiye bile faydası dokunuyorsa ne ala. açıkçası yakınmak da yersiz, zira kimse bizden forum kurmamızı ya da blog yapmamızı istemiyor ki, biz kendi zevkimize yaptık okunmaması ya da ilgi gösterilmemesine ben pek yakınmıyorum o yüzden. şayet siz iyi bir şeyler yapıyorsanız er geç birilerine ulaşırsınız. Ya da vazgeçip başka yerlerde yorum yazmaya devem edersiniz, çok sıkıntı yapılmamalı bence.
    Gezmek konusuna gelince, sizin gibi düşünüyorum, benim için öncelik gezmek, görmek, bunu motosikletle yapmaksa ayrı bir keyif. Benim epeyce bir süredir motosikletim de yok, bu aralar yaya ya da otomobille geziyorum. Bir motosiklet alınca yeniden iki teker üzerinde de gezerim umarım. Ama dediğim gibi öncelik gezmek, görmek, öğrenmek. Motosiklet bu uğurda bir araç benim için. Yani eskiye nazaran artık çok da fazla ciddiye almıyorum motosikleti en azından en baş hobim ya da mevzum o değil. Hayatımda kitaplardan tutun da, sinemaya, seyahate, yazmaya kadar pek çok keyif aldığım şey var, motosiklette onlardan biri yalnızca. tabii ki hiç motosiklet kullanmayan insanlara göre çok aha fazla yer kaplıyor gönlümüzde o da bir gerçek.
    Selam ve sevgilerimle.

    NOT: Forum konusunda üye çokluğundan çok içerik kalitesinin önemli olduğunu düşünüyorum, içeriğiniz iyi ise ve madden de o siteyi ayakta tutmak çok yük olmuyorsa bu zevkinizden vazgeçmeyin derim. Çok uzattım yine kusura bakmayın.

    YanıtlaSil
  13. Yazdıklarını değerli bulup çok önemsiyorum sevgili Cloud ... Bilgiye ulaşma benim için çok önemli ancak onun kadar önemli olan bir başka şey ise bildiklerimi paylaşabilmek ... Bu yüzden blog olayına sıcak bakıyorum ... Bu konuda ufak bir girişimim de olmadı değil ama şu sıralar hayatıma bir "torun" faktörü dahil oldu ki sorma gitsin ... Biraz zamana bıraktım bu işi ama ilerleyen zaman içinde en azından motosiklet gezilerimi anlatmak niyetindeyim ... Belki çok sıradan olacak ama en azından küçük cc motosikleti olanları heyecanlandırıp heveslendirmek adına istiyorum bu uğraşı ... Bakalım kısmet diyelim ... Forum işine gelince ; her ne kadar kör topal yürüse de vazgeçmek niyetinde değilim ... Facebook'taki sayfa ile birlikte devam edecek artık ...
    Görüşmek üzere ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız. Benim de son 22 aydır bir kızım var, boş zamanlarımın önemli bir kısmı neredeyse tamamen ona ait. Bu sebeple hem bloguma, hem cbf150 gibi forumlara eski ilgiyi gösteremiyorum, motosiklet almak girişimlerim bile hep çocuk yüzünden erteleniyor. yeni bir motor alacakken çocuk olduğu için daha geniş bir araba alma işine girince motor işine tavsadı. Niyetim seneye bu zamanlar yine bir ybr125, cbf150 tarzı daha ziyade beni şehir içinde otomobil kullanmaktan kurtaracak bir modern eşek almak. :)
      Bilgi paylaşımı hakkında zaten daha önce yazmıştım aynı noktadan bakıyoruz. Neticede kişinin başkalarından çok bilmesi o bilgiler kendisinden başka kimseye fayda vermiyorsa çok bencilce bir durum. Ki zaten bilen kişilerde genellikle bilgiyi paylaşma hevesi de oluyor (neyse ki). Tabii kimisi bunu para ile yapıyor kimisi gönüllü :)

      Forumunuza dün üye olmak için başvurdum yalnız bir şey dikkatimi çekti, bir foruma az üye olunmasının nedenlerinden biri olduğunu düşünüyorum dikkatimi çeken konunun, birincisi üye olunmadan konuları okuyamamak bence paylaşım açısından biraz sıkıntılı bir durum. Bir diğeri ise üye olurken ille de cep telefonu istenmesi, ki bu da üyelikten vazgeçirtebilir kişiyi, çünkü herkes telefonunu paylaşmayı istemeyebilir, ki haklıdır da. Bence üye olunmadan başlıklar okunabilmeli, ki bir şeyler yazmaya karar verenler üye olacaktır zaten. Böylece forumunuzda okunma sıklığı ve ilgi artacaktır. cbf150'de hatırladığım kadarıyla bi ara üye olunmadan okunamıyordu ama sonra Savaş doğrusunu tercih edip başlıkları üye olunmadan da okunmaya açtı, bence çok daha özgürleştirici bir durum. Üyelik için de cep telefonu ya da herhangi bir telefon istenme olayını bir tek superevariders'ta görmüştüm ki sanırım şu ara forumları kapandı, zira benim gözlemlediğim kadarıyla bir çak kullanıcı fazla elit bularak uzaklaştı ya da telefonunu vermek istemediği için üye olmuyordu.
      İnsanlar özgürce okusun, kendi bilgilerini ya da sorularını paylaşmak istediklerinde zaten üye olacaklardır. Ki zaten sıkı bir moderasyon yapılırsa sitede sitenin çizgisini şaşırtamk isteyenler ya kendi gidecek ya da denetime takılacaktır, yani açık olmanın zararı değil faydası olur kanaatindeyim. (Bilmiyorum yanılıyor muyum ama bu yolun üye sayınızı da okunma sıklığınızı da artıracağını düşünüyorum naçizane.)

      Çok selamlar!

      Sil
  14. Forumla ilgili görüşleriniz bizim için değerli ... Telefon işinden vazgeçmemiz doğru olacak bence de ... Ama forumu tamamen açmak biraz düşündürüyor doğrusu ... Çünkü başta tamamen açıktı izlediğimizde ortaya çıkan durum ise şuydu : Ziyaretçi 10 , üye 1 ... İnsanlar gelip draje bilgileri alıp gidiyorlardı ... Draje bilgiler ise "sizin motorunuz kaç yapıyor" , "bir depoyla ne kadar gidiyorsunuz" , "cbf yağ yakıyormu"yu geçmiyordu ... Farkına vardık ki kimsenin okumaya niyeti yok biz de kapalı moda geçtik ... Bu sefer tembel öğrenciyi döverek dersten daha da soğuttuğumuzun farkına vararak teşvik moduna geçtik ... Şimdi bu moddayız ve bu da yarı açık sistem denebilir ... Ana sayfada bazı bilgilerle gezi paylaşımları açık durumda ama heyecanlanıp devamını getirmek isteyenlere üyelik yolunu gösteriyoruz ... Peki ne kadar başarı elde ettik bu yöntemle ... Keçiboynuzundan şeker emmek örneği kadar ... Sözün kısası durumu tekrar bir gözden geçirmek gerekiyor ...
    Bu arada kızlar babalar için çok iyidir yav ... Sevildiğini hissedersin ... Benim de iki kızım var ... Küçüğü 20 yaşında ve yakında ona da bir motosiklet almayı düşünüyoruz ...
    Selam ve sevgiyle ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz daha iyi biliyorsunuz tabii ki, forum meczusunu, ama en azından başlığa üye olmadan girilip, bi kaç satır okunabilip sonra üyelik isteyen siteler var ya da eklentileri üye olmayan göremiyor v.s. Böyle olabilir, daha teşvik edici olabilir. Ben renaultclub, forumdonanımhaber gibi sitelere bu yüzden üye olmuştum mesela. :)

      Kız çocuğu mevzusunu ise siz çok daha iyi biliyorsunuz, inanılmaz bir duygu, bir çocuğun babasına bu kadar bağlılığı, düşkünlüğü hem de daha 2 yaşına bile girmemişken inanılır gibi değil. Doğmadan önce hep derlerdi kız çocuğu babaya düşkün olur, şanslısın diye ama şimdilerde bunun bu kadar fazla olabileceğini görünce mutluluktan uçuyorum desem yalan olmaz. Biraz bizim de yönlerdirmemizle ağaca, kuşa, kediye, köpeğe bile sarılıp bağrına basan bir yapısı var kızımın, haliyle tanışıp sevdiği insanlara da öyle, ama bu babaya düşkünlük olayını kız çocuğu sahibi olmayanlar anlayamaz sanırım. Çok keyifli, inanılmaz mutluluk veren bir şey.

      Tanışma konusuna cevap veremedim, zira şu aralar pek çok şeye kesin cevap randevu v.s. veremiyorum. Ama ortak paydamız motosiklet oldukça bi gün bi yerlerde rastlaşmamız çok muhtemel, yıllar önce sadece bir kez gördüğüm insanlarla, fuarlarda, motosiklet polis çevirmelerinde bile rastlaşıyoruz :)

      Selam ve saygılarımla.

      Sil
  15. Motoron Dergisi benim kitaplığı kitap sıralamasına kadar birebir aynı şekilde (muhtemelen benden almış) ve biraz değişiklik yapıp yayınlamış. Ne diyelim bizim fukara blog bir motosiklet dergisine kaynak oluyorsa (gerçi derleyen şu kişi ya da şu blog yazmamışlar ama) demek ki epeyce bir kitleye ulaşıyor. Bloğa 2 yeni kitap daha ekledim bakalım dergimiz bunları da ekleyecek mi listelerine eklerlerse demek ki sıkı şekilde kitaplığımızı takip ediyorlar, eyvallah güzel bir şey bu. Tabii ki alıp kendi sitelerine koyabilirler ama emeğe saygı adına bari derleyen şu kişi ya da blog yazsalarmış güzel olurmuş. Selamlar Motoron ve Ahmet Tezcan. :)

    YanıtlaSil
  16. Motosiklet kitaplığına 2 yeni kitap daha ekledim 30 adete doğru ilerliyoruz, bizim memleket için değişik içeriklerde de olsa 30 adet motosiklet kitabı basılmış olması iyi bir durum galiba. Gerçi bu kitapların bazıları tükenmiş ve baskısı yapılmıyor olabilir ama olsun neticede sahaflardan sahaf sitelerinden bulmak mümkün.

    YanıtlaSil
  17. Zen ve Motosiklet Bakım sanatı kitabının yazarı üstat Robert Maynard Pirsig geçtiğimiz günlerde hayatını kaybetti(24 Nisan 2017). Anısına saygıyla blogda yeni bir yazı yazdım. Bu vesileyle Zen ve Motosiklet bakım sanatı kitabını bir kez daha okumayanlara tavsiye ederim. Kendim de en kısa zamanda bir kez daha okumayı düşünüyorum. Huzur içinde yatsın!

    YanıtlaSil
  18. Kendi yazıma bir yorum daha:
    Zaman zaman bu başlığın kaynak gösterilmeden ve benim yorumlarıma kadar alınıp sanki kendisi yapmış gibi kullananlar olduğuna tesadüfen de olsa rastlıyorum. Bunu yapan arkadaşlar, sizden ricam hani o klişe kavram "Emeğe Saygı" adına en azından kaynak ya da isim belirtirseniz memnun olurum. Bunca yıldır elim erdiğince burada toplamaya çalıştığım bi kitap linkini kolayca kopyala yapıştır yapıp bir de nereden alıntıladığınızı paylaşmayınca bir gün bi mecrada rastlayınca bozulmuyor değilim açık söyleyeyim.

    Çağrı Ö.

    YanıtlaSil
  19. Merhabalar bende bir motosiklet kitaplığı oluşturmaya çabalayan biri olarak önerdiğiniz kitaplardan faydalanıyorum büyük bir memnuniyetle. Ancak listedeki "Motosiklet Üzerinde Aşk – Ali Rıza Arıcan" motosikletle alakalı bir kitap değil bence bu listede olmaması gerekiyor.
    Gezgin-Sevgi Saygı
    İki Tekerlekli Alamet Motosiklet-Kaya Şener listeye eklenebilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu arada Gezgin, Sevgi Saygı kitabını listenin sonuna eklemışım zaten.😊

      Sil
  20. Doğrudur, ama bu liste aadece motosiklet kitabi değil içinden motosiklet geçen kitapları da barındıriyor, yoksa yamamen motosiklete odaklı kitaplar oldukça kısıtli Türkçe basım olarak. Katkınız için teşekkürler bahsi geçen kitapları biliyorum ama henüz edinmedim, listeye ekleyeceğim en kısa zamanda.

    YanıtlaSil

İlginize teşekkürler!

NEDEN SÜRÜŞ EĞİTİMİ ALMALIYIZ ?!

NEDEN SÜRÜŞ EĞİTİMİ ALMALIYIZ ?!
Fotoya tıkla yazıyı oku!

125cc ile Dünya Turu (Around the world by 125cc)

125cc ile Dünya Turu (Around the world by 125cc)
Fotoya tıkla yazıyı oku!

Kaza Şiiri... :)

Kaza Şiiri... :)
Fotoya tıkla yazıyı oku!